Krisis Penyembuhan

Bagi pengamal vitamin/produk kesihatan Shaklee, kadangkala ada yang merungut bahawa vitamin/produk tidak serasi dengan tubuh mereka kerana mengalami beberapa simptom seperti sakit kepala, demam dan jerawat. Jangan bimbang, ini dipanggil sebagai krisis penyembuhan atau healing crisis. 

Sesetengah orang akan melalui suatu jangkamasa penyesuaian apabila mula mengambil supplemen. Simptom-simptom ini kelihatan seperti penyakit, tetapi sebenarnya tidak. Ianya adalah tindakbalas oleh tubuh kita kerana kekurangan khasiat disebabkan tabiat pemakanan kita. Apabila makanan berkhasiat dibekalkan dengan mengejut oleh supplemen, krisis penyembuhan akan mula berlaku.

Sewaktu jangkamasa penyesuaian, ada kemungkinan penyakit-penyakit yang pernah dilalui tubuh dahulu akan timbul kembali. Biasanya ia akan terjadi untuk beberapa hari, walaubagaimanapun tubuh yang lemah akan mengambil masa lebih lama untuk pulih.

Keadaan ini disebabkan oleh toksin yang telah tertimbun di dalam tubuh kita untuk jangkamasa yang lama : sisa-sisa, makanan yang mengandungi banyak bahan kimia, lemak, stress, diet tak seimbang, kurang tidur, pengambilan antibiotik dan ubat-ubatan untuk tempoh masa yang lama.  Supplemen membantu mempertingkatkan sistem imun, kebolehan detoksifikasi dan kesihatan organ-organ dalam tubuh kita.

Pada waktu detoksifikasi ini, ada kemungkinan berasa pening, kelesuan, sakit kepala, ketidakhadaman (perut kembung, lapar), cirit birit, kahak berlebihan, kencing yang keruh, berasa hangat, berpeluh dan lain-lain. Simptom-simptom ini berbeza mengikut individu dan akan berlalu 1 hingga 2 minggu.

Di waktu jangkamasa krisis penyembuhan ini, minumlah banyak air bersih (1 liter air bagi 25kg berat badan), rehat secukupnya dan makan lebih makanan berserat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Selagi mana kita memahami bahawa ini adalah simptom-simptom penyembuhan, kita akan mudah melalui fasa ini.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s