Banana Smoothie

Al-kisah anak kecil saya Imran Musa yang sangatlah suka makan, pantang tengok orang makan dia pun nak tumpang sekaki.

Petang tadi dia ternampak sesikat pisang di atas meja lalu bersusah payah nak memanjat ambil pisang. Tapi saya tak berapa nak gemar bagi pisang sbb Musa baru berumur setahun lebih, takut dia ‘berry2’ mcm sebelum ni sebab banyak sangat makan pisang.

Nak dijadikan cerita saya pun merajinkan diri membuat COCONUT ICE-CREAM BANANA SMOOTHIE untuk dua orang putera kesayangan. Elok sangatlah, yang abang pula memang jenis tak berapa nak makan buah, biar mama blend je semua skali!

IMG_0011.JPG

Resepi sukahati macam biasa. Hidangan untuk dua gelas.

Bahan-bahan:

1 biji pisang
1/2 cawan ais krim kelapa cap Magnolia
1 cawan susu segar
1 cawan ais hancur

Cara-cara:
1. Buang kulit pisang dan potong kecil lebih kurang 1inci, masukkan dalam blender atau food processor.
2. Tuangkan susu, ais krim dan ais hancur ke atas pisang.
3. Blend sehingga ais hancur dan berbuih. Siap!

Variasi:
Untuk mendapatkan banana smoothie yang lebih sedap dan memberi tenaga berpanjangan campurkan 1 sudu besar French Vanilla Meal Shakes dan / atau 1 sudu besar Energizing Soy Protein (ESP) bersama.

Selamat mencuba!

IMG_0013.JPG

IMG_0015.JPG

IMG_0012.JPG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s