Detoks Gaya Hidup

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tahun 2016 merupakan tahun saya berazam untuk DETOKS gaya hidup diri saya dan keluarga yang tersayang.

DETOKS merupakan proses yang sangat penting untuk menyingkirkan toksin atau racun di dalam tubuh badan akibat pendedahan kepada persekitaran yang tercemar, pemakanan dan gaya hidup yang TIDAK sihat.

Untuk memulakan proses DETOKS, beberapa perkara yang saya lakukan ialah:

1. Menyingkirkan toksin dalam badan dengan mengamalkan petua tradisional seperti berbekam, bersenam dan mengamalkan supplemen semulajadi yang dapat membantu membersihkan badan kita daripada racun dan bahan-bahan yang boleh membawa penyakit.

2. Detoks pemakanan:
– Iaitu dengan lebih kerap memasak dan makan di rumah berbanding makan di kedai kerana terjamin kebersihan dan status halal, insha Allah.

image

MENGHARAMKAN beberapa jenis makanan di rumah saya termasuklah: penambah perisa seperti MSG, makanan/ minuman ringan (jajan), minuman 3-in-1, minuman bergula seperti kordial yang mempunyai banyak gula, pewarna dan perasa tiruan.

– Bertukar daripada roti putih kepada roti multigrain/wholemeal, garam biasa kepada garam bukit semulajadi dan gula juga kepada gula perang organik. Saya menggunakan tepung organik keluaran Love Earth yang terdiri daripada: Multigrain Flour, Wholemeal Flour dan High Protein Flour. Selain itu, saya juga mencampurkan Beras 10 Bijirin (Ten Grain Rice) keluaran Love Earth ke dalam beras putih. Beras ini berfungsi sebagai fiber dan membantu kenyang lebih lama.

image

3. Mengubah cara pemakanan seperti:
– Minum air yang cukup 2 liter – 3 liter air putih sehari
– Banyakkan memakan sayur dan buah-buahan berbanding makanan bergoreng dan berminyak
– Makan pada waktu yang betul, tidak membiarkan perut kosong dan makan malam sebelum jam 8 malam supaya badan dapat menghadam makanan dengan baik sebelum tidur

4. BERSENAM setiap 3 hari untuk mengeluarkan peluh, meningkatkan tahap metabolisma dan kesihatan jantung serta meningkatkan ketumpatan tulang (bone density).

4. DETOKS TEMPAT KEDIAMAN saya  dengan menggunakan bahan pencuci rumah dan pinggan mangkuk yang bebas daripada toksin dan bahan kimia beracun yang boleh merosakkan kulit dan menjadi punca penyakit seperti alergi/alahan dan ekzema.

image

YA, kadangkala kita fikir kita tak mampu melawan persekitaran yang penuh dengan pencemaran dan kita tak mampu menghentikan pengeluaran produk-produk makanan di pasaran yang tidak lain hanya merosakkan tubuh badan kita. TETAPI kita mampu mengubah GAYA HIDUP dan saling membantu dalam meningkatkan kesedaran masyarakat Malaysia tentang kepentingan mengamalkan gaya hidup sihat. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s