Mee Sayur Sedap! 

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini saya nak berkongsi tentang satu produk terbaru di pasaran iaitu MEE SAYUR yang sangat sedap dan istimewa.

Mengapa ianya istimewa? 

  1. Ia berkhasiat dan bermutu tinggi kerana mengandungi sayur-sayuran, tepung gandum tanpa peluntur, air alkali dan TIDAK mengandungi sebarang perasa tambahan seperti MSG, garam dan gula. 
  2. Mee sayur ini diformulakan oleh seorang doktor Muslim dan telah menjalani kajian selama DUA tahun sebelum dipasarkan. 
  3. Dijamin HALAL! 

Terdapat 3 jenis MEE SAYUR iaitu:

  1. Mee Bayam 
  2. Mee Lobak Merah 
  3. Mee Labu 

Ketiga-tiga mee ini datang dalam bentuk mee basah (400 gram) dan mee kering (150 gram). 

Saya mula tertarik untuk menjual mee sayur setelah merasai sendiri kelazatan mee sayur tersebut. Tambahan pula anak-anak yang merupakan picky eater turut menyukai mee sayur. Pelbagai masakan mee sayur boleh dibuat, antaranya: mee goreng, mee hailam, mee sup, mee bandung, mee udang dan lain-lain. 

Aneka Mee Sayur (Mee Basah – 400g)

Aneka Mee Sayur (Mee Kering – 150g)

Untuk sebarang pertanyaan atau membuat tempahan mee sayur, anda bolehlah menghantar SMS/Whatsapp/Telegram ke 013 3883 575

Penghantaran melalui POSLAJU hanya untuk mee kering, manakala Cash On Delivery (COD) ke seluruh Lembah Klang dan Nilai untuk mee kering dan mee basah.

Jom LIKE Facebook Page HEALTHY WEALTHY MAMA dan Instagram @mamacergas untuk mendapatkan resepi MEE SAYUR SEDAP dan dijamin HALAL! 

Motivasi Pagi IKIM FM

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Pagi yang ceria ni nak kongsi beberapa isi penting dalam slot Motivasi pagi IKIM FM bersama Ustaz Ebit Lew (as heard on 1/2/2013 dalam perjalanan ke tempat kerja).

1. Yakin dan tawakkal perkara sangat penting dlm islam, melibatkan akidah.

2. Doa Nabi Muhammad:
يا حي يا قيوم برحمتك أستغيث اصلح لي شأني كله و لا تكلني إلى نفسي طرفة عين

“O Ever Living, O self-Subsisting and supporter of all, by Your Mercy I seek help, rectify for me all of my affairs and do not leave me depend on myself, even for the blink of an eye”. [Reported by Tirmidhi].

3. Bila kita bertawakkal, Allah bukakan jalan.

4. Apabila nak keluar dari rumah bacalah “bismillahi tawakkal tu ‘alallah la haula wa la quwwata illa billahil ‘aliyyil ‘aziim” supaya:
-Allah lindungi
-Dimurahkan rezeki
-Dijauhkan drpd syaitan

5. Apabila nak masuk rumah pula:
– Beri salam
– Baca surah Al ikhlas 3x
– Selawat ke atas nabi 3x

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua.

Wassalam 🙂

IMG_4552

Surprise Mama!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,  

 

Tadaaa! 

Hari ni Irfan buat surprise Hari Ibu dekat mama. Terima kasih Irfan. Siap bagitau kat mama lagi ada coklat dalam pasu bunga tu dan suruh mama  makan. Nyam nyam. Sedap!

Terima kasih Teacher Iza kerana membantu anak-anak kecil ini meraikan hari bahagia buat ibu-ibu mereka.

Tadi Teacher Iza cakap, “Not really nak celebrate Mother’s Day coz in Islam everyday is Mother’s Day. This is just to teach them to love, respect and honour their mothers as mothers is a perfect creation of Allah and that is why Jannah lies under a mother’s feet”. 

What a sweet thought from a teacher.  

Senang hati mama bila tengok Irfan suka ke sekolah, belajar bergaul dengan guru-guru dan rakan sebaya, belajar solat, belajar doa-doa harian belajar adab dan nilai-nilai murni. 

Kadang-kadang terdetik di hati mama nak home-schoolkan anak-anak mama. Tapi mama belum kuat semangat lagi nak buat semua tu. Bagaimanalah seorang ibu yang hatinya sering gundah-gulana hendak menongkah arus kebiasaan kehidupan hari ini? Awal-awal lagi mama surrender. Kita pi sekolah je la Irfan. Homeschool bila mama rajin. Hehe.

Buat semua ibu-ibu di luar sana, saya ucapkan Selamat Hari Ibu. Nothing would make the less of you, as long as you hold a strong unconditional love for your children and do your best raising them up to be a good person. 

Wassalam =)

Projek 3R: Bekas Alat Tulis dari Bahan Terbuang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi satu aktiviti yang menyeronokkan untuk dilakukan bersama anak-anak di musim cuti sekolah iaitu membuat BEKAS ALAT TULIS DARI BAHAN TERBUANG seperti tin kosong.

Bahan-bahan:

  1. Tin kosong
  2. Kertas pembalut hadiah / surat khabar / kertas kitar semula
  3. Reben & Manik (untuk hiasan)
  4. Glue Gun
  5. Gunting

Setelah mengumpul bahan-bahan di atas, ikuti 5 langkah mudah untuk membuat BEKAS ALAT TULIS DARI BAHAN TERBUANG seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah:

DIYproject_resize

Kebaikan-kebaikan aktiviti seperti ini ialah:

  1. Meningkatkan kreativiti anak-anak dengan berfikir tentang pemilihan warna, corak dan sebagainya
  2. Mengeratkan hubungan kekeluargaan kerana dapat meluangkan masa yang berkualiti di antara ibu bapa dan anak-anak
  3. Menjimatkan wang kerana tidak perlu membeli bekas alat tulis di kedai
  4. Menyokong kempen 3R atau Kitar Semula

Selamat mencuba! =)

Friendship

There’s a saying “Your Oldest Friends Are Your Only True Friends”.

Then answer can be very subjective. But.. YES!

Somehow your oldest friends are the one who will be honest with you at all times.

They can tell when you’re doing great, or when you’re out of order. And you don’t mind them laughing at you coz your jokes aren’t actually jokes.

They don’t mind you stealing their foods or eating on the same plate.
And you don’t mind them searching through your fridge for a tub of ice cream, or a box of chocolate.

They are silly yet they’re the very best of friends that you will have until the end.

IMG_0182.JPG

IMG_0179.JPG

IMG_0185.JPG

To Nadiah, Ien, Izzah & Akmal.

To Missworld & Mars

To Husna, Najwa & Anisah

Tips Menguruskan Anak Kecil bagi WAHM

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Apabila bekerja dari rumah, disiplin dan pengurusan masa adalah dua perkara yang paling penting untuk berjaya.

Bagi saya yang masih baru dalam dunia WAHM ini, terus terang saya masih “struggle” dengan pengurusan masa. Rutin harian sebagai seorang ibu kepada dua orang anak kecil berumur kurang dari 3 tahun seringkali berubah-ubah dan sangat mencabar.

Walaupun begitu saya ingin berkongsi beberapa tips untuk membantu memudahkan urusan WAHM menguruskan anak-anak kecil seperti saya.

1. BUAT JADUAL DAN SENARAI “THINGS-TO-DO”

Buat jadual utk diri sendiri dan keluarga. Ini akan memudahkan urusan harian anda dan anak-anak. Contohnya kerja-kerja rumah seperti membasuh baju, mencuci pinggan mangkuk dan memasak dilakukan sambil-sambil membaca, menyanyi dan mengajar anak-anak. Ini dinamakan pendidikan secara tak langsung. Perlu tahu bahawa anak lelaki tidak sama dengan anak perempuan. Mereka belajar dan mendengar sambil lalu, tidak akan duduk diam di satu tempat melakukan aktiviti tertentu. Contohnya anak sulung saya, Irfan, ketika menonton TV pun akan berlari dan melompat-lompat tak duduk setempat. Apabila anak-anak tidur saya mengambil kesempatan untuk mandi, solat dan fokus membuat kerja. Bacaan tafseer atau tazkirah dilakukan selang hari Isnin dan Khamis selepas solat fardhu maghrib. Aktiviti senaman seperti Pilates pula dilakukan seminggu sekali ( yang ni saya selalu skip dgn alasan takde masa)

2. TAKE A BREAK, FIND A DISTRACTION FOR A WIN-WIN SITUATION.

Bawa anak-anak keluar dari rumah sekurang-kurangnya 15minit untuk bermain di taman atau kawasan lapang. Mereka akan lebih ceria daripada biasa. Sebagai orang dewasa, kita juga merasa lemas apabila berada terlalu lama di dalam “confined space”. Jika anda ke kompleks membeli belah, cari tempat yang “family friendly” dan duduk di kawasan terbuka seperti “open terrace”. Mengapa saya suka bawa anak saya keluar rumah, kerana ini juga salah satu cara pendidikan tidak langsung yang melibatkan komunikasi dua hala. Bila keluar rumah banyak perkara yang boleh dikongsi dan dipelajari bersama anak-anak. Kesannya saya mendapati anak-anak saya lebih “cooperative” berbanding jika terperap di rumah. Seronoknya di Seoul, terlalu banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak-anak. Contohnya di sebelah rumah kami merupakan Gwangjin-gu Art Center yang menawarkan pelbaga aktiviti kreatif dan pementasan teater untuk kanak-kanak. Kadangkala saya akan membawa anak-anak ke taman rekreasi, taman haiwan dan muzium kanak-kanak yang berdekatan rumah. Paling tidak pun saya akan bawa mereka ke “Children’s Playroom” di Lotte Department Store sebelah rumah.

20140430-222608.jpg

20140430-222629.jpg

20140430-222646.jpg

3. BEDTIME STORY & BACAAN AL-QURAN

Saya dapati apabila membaca buku, Irfan lebih mudah untuk tidur lena. Jika sewaktu Irfan bayi saya sering perdengarkan bacaan al-quran Syeikh Misyari Rashid Al-Afasy kepadanya tetapi sekarang sudah kurang kerana lebih banyak melayan perbualan beliau sebelum tidur. Saya sepatutnya mempraktikkan kembali rutin tersebut. Mengapa membaca buku dan mendengarkan bacaan al-quran? Kerana ia membantu untuk mengubah fokus anak kepada satu perkara sebelum mereka tidur. Lazimnya jika tidak membaca buku, Irfan banyak mencari alasan untuk tidak tidur, dia akan meminta dan merengek akan macam-macam hal kerana di dalam mindanya terdapat pelbagai watak kartun, alat permainan dan alam haiwan. Dengan mengubah fokus, fikirannya akan kembali tenang dan dia akan faham bahawa tiba masa untuk tidur, baca doa dan lelapkan mata. Jika tidak dipraktikkan perkara di atas, Irfan tidak akan tidur hinggalah terpaksa sedikit drama dengannya.

20140430-222844.jpg

20140430-222941.jpg

Saya ibu yang banyak tidak ketahuan dan dangkal pemikiran. Sangat dahagakan ilmu. Perkongsian saya di sini berdasarkan pembacaan, pemerhatian dan penelitian saya kepada persekitaran hari ini selain dari pengalaman melihat ibu saya membesarkan kami tujuh beradik.

Kita juga boleh menggunakan kaedah cuba-jaya (trial and error) untuk memahami karenah anak kecil kerana anak-anak kita mempunyai karakter yang unik dan berbeza-beza.

20140430-221341.jpg

20140430-221359.jpg

Sekian dahulu perkongsian saya untuk kali ini. Jika anda mempunyai tips WAHM yang bermanfaat untuk dikongsi, boleh lah mengisi di ruang komen di bawah.

Wassalam =)

Home

I look around
The house is a mess
Scattered toys
Unwashed dishes
Unfolded clothes
But I smiled
It’s what I call home
Our home

It’s where the kids giggles, run and play
It’s where I cook everyday
It’s where we watch The Big Bang Theory
And laugh our heads off
It’s our little love nest
where we make our own magic

-Zaharah Johari

Positive Vibes

Alhamdulillah…Alhamdulillah..Alhamdulillah…

Too many good news coming in for 2014 =)

  1. Two of my childhood chics, Latina & Ien are going to tie the knot this year. I couldn’t be happier! God knows what they’ve been through to get to this point. I pray that Allah s.w.t will make ease in their affairs and bless them with happiness ever after.
  2. Izzy has breakthrough the first step on starting her own batik business, Khatulistiwa. Feel free to like her facebook page at www.facebook.com/khatulistiwamalaysia. And she text me a beautiful pic of her wearing tudung on the first day! SubhanAllah… I am still a bit emotional about this because to the world it is one simple act of covering a part of our body, but the battle to win over our nafs is HUGE! And I’m so happy beyond words that she made it! Indeed, it is true that hidayah belongs to Allah, “…This is of the signs of Allah, whomsoever Allah guides, he is the rightly guided one, and whomsoever He causes to err, you shall not find for him any friend to lead (him) aright.”(Al-Kahf: 17).
  3. My siblings back in Malaysia, heard a lot of good things going on over there such as…. OK can’t tell here cos it’s supposed to be a secret! Haha..

I’d like to end my post today with a famous quote:

MIRACLE HAPPENS WHEN YOU BELIEVE

Wassalam. Have a good day everyone! =)

Image

Morning Blues

My dear lovelies,

Did you sleep well through the night? What were you thinking when you wake up this morning?

On my side, I wake up between 6.30 am – 7.00 am these days without failed because despite having my phone alarm ringing, there’s that little munchkin who wakes up earlier (as early as 5.30am everyday) even before fajr prayer. Which is actually a good thing (Referring to one of the habit of highly effective people i.e. waking up INSANELY early). Having said that, I still dreaded waking up early morning and usually tell my little munchkin “oo nak suruh mama bangun solat tahajud yee” and then…zzzz…back to sleep. What a waste…Yup. That’s what I usually tell myself the next morning.

I wake up in the middle of the night at least once to nurse my baby, and while I’m nursing him, I told myself “hold on buddy, don’t sleep yet..you’re going to get off the bed and talk to Allah..Allah is the closest as this wee hour c’mon you’re not gonna miss it!” The next thing I know it’s already 6.00 am. What a waste…It’s actually a blessing in disguise but I am very weak I let this golden opportunity goes off just like that.

There’s no excuse to this. If I want something so bad, I surely will find a way isn’t it? The sweetness of meeting our Khaliq, having a deep conversation with Him. Nobody understand better than Him. This is why Allah sometimes test us isn’t it? We love the dunya so much and easily get carried away with the temptations, fake promises and forget about our final destination.

Whatever it is…

If you’re having a similar situation, tell yourself never lose hope in Allah. Syaitan will always bring us down by saying we don’t deserve this and that. He’ll start whispering to our ears that we are so dirty with sins that Allah does not even want to look at us. So you know, let’s get up and tell him straight, “Bring it on!” We’re not gonna lose it to him and his bala tentera.

We are Muslim, and we are strong. Always remember that we have Allah, and He alone is ever sufficient.

For a Happier and Healthier Life

ON MARRIAGE:
– quit nagging
– dont expect praise
– take time to be silly
– fight right, no snapping
– dont make jamie my dumping ground
– give proofs of love
– think of small treats or courtesies
– leave things unsaid
ON WORKING ON CAREER & LEISURE:
-launch a blog
-be gretchen
-push myself
-think big
-take daily steps promote the blog
-follow my curiosities
-avoid time wasters
-take time to wander n play
WORKING TO BE BETTER PARENT: 
-sing in the morning
-cultivate rituals n traditions
-spread family cheer
-listen, engage, put down iPhone/iPad
-reframe
-acknowledge the reality of other ppl’s feeling
-be a storehouse of happy memories
-take time for projects