Surprise Mama!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,  

 

Tadaaa! 

Hari ni Irfan buat surprise Hari Ibu dekat mama. Terima kasih Irfan. Siap bagitau kat mama lagi ada coklat dalam pasu bunga tu dan suruh mama  makan. Nyam nyam. Sedap!

Terima kasih Teacher Iza kerana membantu anak-anak kecil ini meraikan hari bahagia buat ibu-ibu mereka.

Tadi Teacher Iza cakap, “Not really nak celebrate Mother’s Day coz in Islam everyday is Mother’s Day. This is just to teach them to love, respect and honour their mothers as mothers is a perfect creation of Allah and that is why Jannah lies under a mother’s feet”. 

What a sweet thought from a teacher.  

Senang hati mama bila tengok Irfan suka ke sekolah, belajar bergaul dengan guru-guru dan rakan sebaya, belajar solat, belajar doa-doa harian belajar adab dan nilai-nilai murni. 

Kadang-kadang terdetik di hati mama nak home-schoolkan anak-anak mama. Tapi mama belum kuat semangat lagi nak buat semua tu. Bagaimanalah seorang ibu yang hatinya sering gundah-gulana hendak menongkah arus kebiasaan kehidupan hari ini? Awal-awal lagi mama surrender. Kita pi sekolah je la Irfan. Homeschool bila mama rajin. Hehe.

Buat semua ibu-ibu di luar sana, saya ucapkan Selamat Hari Ibu. Nothing would make the less of you, as long as you hold a strong unconditional love for your children and do your best raising them up to be a good person. 

Wassalam =)

MOMNESIA : Mitos atau Realiti?

Assalamualaikum wrt wbt dan salam sejahtera,

Pernah tak ibu-ibu di luar sana merasa berada di awang-awangan, mengalami short-term memory loss serta hilang fokus sewaktu hamil ataupun dalam tahun pertama selepas melahirkan bayi anda?

Jika YA, anda berada di dalam satu kapal dengan saya kerana saya turut mengalami perkara yang sama selepas kelahiran kedua-dua orang putera saya. Situasi ini dipanggil sebagai MOMNESIA.

Momnesia adalah suatu kondisi di mana seseorang wanita yang sedang hamil dan/atau selepas bersalin mengalami sindrom pelupa atau forgetfulnessWalaupun dikatakan mitos kerana tidak dapat dikaitkan 100% secara saintifik, momnesia adalah realiti yang dialami majoriti wanita yang bergelar ibu.

momnesia2

momnesia1

Kesan biologikal dan hormon merubah prioriti seorang wanita setelah menjadi ibu. Segala-galanya bertumpu kepada tanggungjawab untuk memenuhi keperluan seorang anak sehingga lupa akan perkara lain.

Faktor utama yang menyumbang kepada momnesia ialah:
1. Tidur dan rehat yang tidak mencukupi
2. Kekurangan vitamin dan nutrien penting seperti asid lemak omega-3
3. Stress dan kesibukan harian

Tips membantu mengatasi momnesia:
1. Dapatkan tidur yang cukup (7-8 jam)
2. Bekerjasama dengan pasangan anda dalam rutin harian
3. Mengekalkan diet yang seimbang untuk kesihatan anda dan bayi
4. Minum air dengan banyak untuk mengelakkan “dehydration”
5. Bersenam kerana dapat mengurangkan penat dan menggalakkan kesihatan mental
6. Ambil vitamin/supplemen untuk memastikan ibu dan bayi mendapat nutrien yang diperlukan

(Lagi tentang momnesia: http://www.womens-health.co.uk/pregnancy-brain-momnesia-real-or-not.html)

Kesimpulannya:

Supplemen asid lemak sangat diperlukan oleh ibu dan bayi untuk memastikan kesihatan fizikal dan emosi sentiasa berada di tahap optimum samada ketika mengandung mahupun selepas bersalin.

OMEGA GUARD mengandungi nutrien penting iaitu asid lemak omega-3 yang dapat menyokong kesihatan otak ibu dan juga bayi. Ia merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi termasuk EPA dan DHA.

Omega Guard dihasilkan melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 paling tulen dan semulajadi sementara menyingkirkan logam-logam berbahaya seperti arsenik, merkuri, plumbum, kadmium, dioksin dll.

Saya mula makan minyak ikan OMEGA GUARD selepas beberapa bulan melahirkan anak kedua. (waktu ini momnesia berada di tahap yang kronik, saya menjadi sangat pelupa dan hilang fokus). Dengan mengambil OMEGA GUARD secara konsisten selama tiga bulan, ia telah membantu saya mengatasi momnesia. Alhamdulillah, memang saya rasa perbezaan yang sangat ketara berbanding sebelumnya.

Omega Guard

Sekian dulu coretan saya untuk hari ini. Jika ada ibu-ibu di luar sana yang berminat untuk mendapatkan Omega Guard dengan penjimatan sehingga 20% atau nak tahu maklumat lanjut mengenai produk ini, hubungi saya untuk KONSULTASI EKSKLUSIF tentang produk dan harga.

  • E-mail: zahara.johari@gmail.com
  • SMS/Whatsapp/Telegram : 013-3883575
  • Facebook Page: V for Vitamin 
  • Facebook: Intan Zaharah
  • COD Petaling Jaya, Ara Damansara, Bandar Sunway, Subang Jaya, Shah Alam
  • POSLAJU/GDex ke seluruh Malaysia

Wassalam =)

Banana Smoothie

Al-kisah anak kecil saya Imran Musa yang sangatlah suka makan, pantang tengok orang makan dia pun nak tumpang sekaki.

Petang tadi dia ternampak sesikat pisang di atas meja lalu bersusah payah nak memanjat ambil pisang. Tapi saya tak berapa nak gemar bagi pisang sbb Musa baru berumur setahun lebih, takut dia ‘berry2’ mcm sebelum ni sebab banyak sangat makan pisang.

Nak dijadikan cerita saya pun merajinkan diri membuat COCONUT ICE-CREAM BANANA SMOOTHIE untuk dua orang putera kesayangan. Elok sangatlah, yang abang pula memang jenis tak berapa nak makan buah, biar mama blend je semua skali!

IMG_0011.JPG

Resepi sukahati macam biasa. Hidangan untuk dua gelas.

Bahan-bahan:

1 biji pisang
1/2 cawan ais krim kelapa cap Magnolia
1 cawan susu segar
1 cawan ais hancur

Cara-cara:
1. Buang kulit pisang dan potong kecil lebih kurang 1inci, masukkan dalam blender atau food processor.
2. Tuangkan susu, ais krim dan ais hancur ke atas pisang.
3. Blend sehingga ais hancur dan berbuih. Siap!

Variasi:
Untuk mendapatkan banana smoothie yang lebih sedap dan memberi tenaga berpanjangan campurkan 1 sudu besar French Vanilla Meal Shakes dan / atau 1 sudu besar Energizing Soy Protein (ESP) bersama.

Selamat mencuba!

IMG_0013.JPG

IMG_0015.JPG

IMG_0012.JPG

Home

I look around
The house is a mess
Scattered toys
Unwashed dishes
Unfolded clothes
But I smiled
It’s what I call home
Our home

It’s where the kids giggles, run and play
It’s where I cook everyday
It’s where we watch The Big Bang Theory
And laugh our heads off
It’s our little love nest
where we make our own magic

-Zaharah Johari

Morning Blues

My dear lovelies,

Did you sleep well through the night? What were you thinking when you wake up this morning?

On my side, I wake up between 6.30 am – 7.00 am these days without failed because despite having my phone alarm ringing, there’s that little munchkin who wakes up earlier (as early as 5.30am everyday) even before fajr prayer. Which is actually a good thing (Referring to one of the habit of highly effective people i.e. waking up INSANELY early). Having said that, I still dreaded waking up early morning and usually tell my little munchkin “oo nak suruh mama bangun solat tahajud yee” and then…zzzz…back to sleep. What a waste…Yup. That’s what I usually tell myself the next morning.

I wake up in the middle of the night at least once to nurse my baby, and while I’m nursing him, I told myself “hold on buddy, don’t sleep yet..you’re going to get off the bed and talk to Allah..Allah is the closest as this wee hour c’mon you’re not gonna miss it!” The next thing I know it’s already 6.00 am. What a waste…It’s actually a blessing in disguise but I am very weak I let this golden opportunity goes off just like that.

There’s no excuse to this. If I want something so bad, I surely will find a way isn’t it? The sweetness of meeting our Khaliq, having a deep conversation with Him. Nobody understand better than Him. This is why Allah sometimes test us isn’t it? We love the dunya so much and easily get carried away with the temptations, fake promises and forget about our final destination.

Whatever it is…

If you’re having a similar situation, tell yourself never lose hope in Allah. Syaitan will always bring us down by saying we don’t deserve this and that. He’ll start whispering to our ears that we are so dirty with sins that Allah does not even want to look at us. So you know, let’s get up and tell him straight, “Bring it on!” We’re not gonna lose it to him and his bala tentera.

We are Muslim, and we are strong. Always remember that we have Allah, and He alone is ever sufficient.

It’s Official. I’m a Housewife!

It has been a month since I quit working and signed up for a new job. Housewife.. Aah the designation I craved for ever since I started working. As much as I love my career, I’ve always envied housewives for all-the-time-in-the-world they’ve got; cooking, raising their own kids, waking up late and sleeping during the day, not meeting deadlines. Hahhahahahaha. (if you can hear me laugh, it echoed far and beyond). That was a wrong assumption ever. I found out being a housewife is even more challenging than doing project management & coordination. Phew!
Of course I’m not going to list down all the reasons why. It could go on forever from the moment you wake up, diaper changing, being peed on, getting sleepy but don’t-u-dare-sleep cos the kids won’t let you, constant whining in your ears, pulling legs, temper tantrums, play pretend, lucky if you had a lunch, and… forget about shower.
But while I’m still on the cloud nine and not meeting deadlines, I should cherish every single moment here. So far, we haven’t really miss Malaysian food because I practically cook Malaysian food everyday. We brought a lot of dried groceries such as curry powder, sup bunjut, lemongrass, belacan, curry leaves, turmeric and many more. Sometimes we eat outside. The difference between Korean & Malaysian food is the healthy clean diet (with little to zero amount of oil) and everytime we eat outside, they will serve a tumbler of plain water for free (boring I want my soda gembira and Milo dinosour).
Adapting to a new eating habit feels great especially the part where I no longer see syg munching Mamee Monster and Twisties while watching TV, instead he eats seaweed and mixed nuts. I cook Korean and Chinese food a couple of times a week. I begin baking again. Weekends are meant for sightseeing, family projects and grocery shopping. I guess that basically describes an ordinary life of a housewife. Tell you the truth, 20% of my time goes to cooking, 10% goes to laundry and dishes (since there’s an “ahjumma” who does housekeeping everyday), 10% goes to my husband (pity syg), another 60% goes to my clingy boys (so unfair!)
And…
A very little percentage (zero decimal points) goes to myself. Hahha. Sometimes at night, syg will let me go out on my own so I can breathe. Otherwise, the only time I can think straight is when my kids are asleep, during shower and hmmm.. when I’m about to doze off and end up awake for another hour or so. So typical being a mom, right?
From the top left going clockwise: Sizzling Yee Mee, Pajeon, Bulgogi, Bokeumbap tak jadi, Spaghetti with Mussels and Honey Roasted Chicken with Ginger
Late night grocery shopping is extremely thrilling. Fresh foods are discounted from 20% to 50%.