Projek 3R: Bekas Alat Tulis dari Bahan Terbuang

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ini saya ingin berkongsi satu aktiviti yang menyeronokkan untuk dilakukan bersama anak-anak di musim cuti sekolah iaitu membuat BEKAS ALAT TULIS DARI BAHAN TERBUANG seperti tin kosong.

Bahan-bahan:

  1. Tin kosong
  2. Kertas pembalut hadiah / surat khabar / kertas kitar semula
  3. Reben & Manik (untuk hiasan)
  4. Glue Gun
  5. Gunting

Setelah mengumpul bahan-bahan di atas, ikuti 5 langkah mudah untuk membuat BEKAS ALAT TULIS DARI BAHAN TERBUANG seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah:

DIYproject_resize

Kebaikan-kebaikan aktiviti seperti ini ialah:

  1. Meningkatkan kreativiti anak-anak dengan berfikir tentang pemilihan warna, corak dan sebagainya
  2. Mengeratkan hubungan kekeluargaan kerana dapat meluangkan masa yang berkualiti di antara ibu bapa dan anak-anak
  3. Menjimatkan wang kerana tidak perlu membeli bekas alat tulis di kedai
  4. Menyokong kempen 3R atau Kitar Semula

Selamat mencuba! =)

Kesan Sampingan Shaklee Meal Shakes

Takut kan bila ambil sesuatu produk yang ada kesan sampingan seperti rambut gugur, diabetes, kanser kulit dan sebagainya. Contohnya bila makan JAJAN dan makanan DIPROSES yang banyak penambah perisa, MSG, gula dan bahan kimia. Dalam kuantiti sedikit mungkin tak nampak kesan yang ketara tapi lama kelamaan boleh membawa padah.

Eh, tau tak kalau ambil MEAL SHAKES pon ada kesan sampingan?! Habis la… Masa beli dengan SID korang ada tak dia bagitau apakah KESAN SAMPINGAN MINUM MEAL SHAKES ni? Kalau belum tahu, baca sampai habis 😊

1. Membantu mengurangkan ALAHAN, EKZEMA dan PSORIASIS.

2. MENAMBAH SELERA makan bagi anak-anak ‘Picky Eater’.

3. Melancarkan pencernaan dan MENGELAK SEMBELIT. Baru sebentar tadi saya minum Meal Shakes. Selepas sejam, terus ke tandas. Cepat sungguh penangan Meal Shakes kan? Jadi sesiapa yang ada masalah nak membuang, elok sangat lah ambil MEAL SHAKES dan OSTEMATRIX!

4. Meningkatkan sistem imun dan kecerdasan mental kanak-kanak. Kesan optimum dapat dirasai jika mengambil MEAL SHAKES bersama minyak ikan OMEGA GUARD dan CHEWABLE VIT-C.

Anak saya yang berumur 1 tahun setengah setiap hari sibuk juga nak minum Meal Shakes. Lepas tu bila masuk dapur dia nampak botol Chewable Vitamin C menjerit2 nak makan…bahaya sampai kena sorok sebab sehari sampai banyak kali nak makan! Ehehe..

Jika anda berminat untuk mencuba Set Kesihatan Kanak-kanak : Meal Shakes, Omega Guard dan Chewable Vitamin C, hubungi saya untuk membuat pesanan dan dapatkan konsultasi PERCUMA secara berterusan 🙂

IMG_8966.JPG

IMG_0039.JPG

IMG_0075.JPG

10 Tempat Wajib Dilawati di Korea Bersama Anak-anak

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dah tahu bagaimana nak guna keretapi SUBWAY ketika melancong di Korea? Sekarang masa untuk anda menjelajah pula! Di Seoul, saya jamin anda takkan berasa bosan kerana terdapat banyak tempat menarik berserta aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak-anak. Daripada berbasikal kepada bermain ski, muzium interaktif kanak-kanak ke taman tema, perkampungan tradisional dan taman haiwan.

Jom kita tinjau 10 TEMPAT WAJIB DILAWATI DI KOREA BERSAMA ANAK-ANAK: 

  1. Lotte World Adventure Park di Jamsil merupakan taman tema hiburan yang sangat besar ala-ala Resort World Genting, sesuai untuk kanak-kanak berumur setahun ke atas hinggalah kepada orang dewasa. Ia terdiri daripada Indoor dan Outdoor Park. Di antara tarikan di sini ialah Adventure Park seperti roller coaster, bumper car, taman permainan kanak-kanak Kidstoria, taman Eureka, merry-go-round, Magic Island outdoor & wet park dan banyak lagi. Banyak juga rides yang tak dapat naik disebabkan Irfan belum cukup tinggi. (tinggi minimum 90cm)img_3310

    DSCF3074

    DSCF3077

  2. Everland Theme Park di Yongin merupakan taman tema paling popular di kalangan penduduk Korea Selatan dan juga para pelancong. Ia dibina seakan-akan Disneyland dan Universal Studio. Senibina dan rekabentuk landskap di Everland dibuat khas mengikut tema Zootopia, Global Fair, European Adventure, American Adventure dan Magic Land. Anda boleh memilih pakej laluan mengikut kesesuaian samada Children’s Course, Parent’s Course, Thrill-Seeker’s Course atau Short-cut Course. DSCF5807

    everland

    DSCF5796

    DSCF5852

  3. Children’s Grand Park di Gwangjin-gu (Sejong University) merupakan taman mesra keluarga yang sentiasa dipenuhi para pengunjung terutamanya pada musim bunga. Tarikan utama di sini ialah Animal Village, Children’s Zoo, Children’s Interactive Museum, taman botani, taman permainan kanak-kanak, dan lain-lain. Di musim sejuk, orang Korea akan keluar untuk bersenam, bermain salji dan bersiar-siar di sekeliling taman sambil menikmati Ramyun panas dan minum kopi, manakala di musim bunga atau musim panas, mereka menghabiskan masa untuk berpiknik dan berkhemah sepanjang hari, sambil membaca buku, bermain dengan anak-anak dan melawat zoo.IMG_5958

    IMG_5963

    IMG_5360

    DSCF2788

  4. Gwacheon National Science Museum di Seoul Land Gwacheon. Penuh dengan keseronokan dan penemuan berbentuk edukatif sesuai untuk semua peringkat umur. Muzium besar ini terdiri daripada dewan pameran utama, Planetarium, taman Dinosour dan taman permainan kanak-kanak. Pameran-pameran di dewan utama termasuk: Aerospace, Modern Technology, Traditional Science dan Natural History Hall.DSCF6139

    DSCF6152

    DSCF6188

    DSCF6229

  5. Nami Island yang terletak di Chuncheon merupakan sebuah pulau kecil berbentuk bulan sabit dan mula mendapat tempat di hati pelancong selepas tayangan drama Winter Sonata. Namun adakah anda tahu bahawa pulau ini telah dinobatkan sebagai UNICEF Children Friendly Park sempena meraikan kanak-kanak? Oleh itu, sebuah taman permainan kreatif ‘Un-chi’ dan perpustakaan kanak-kanak telah dibina di sebelah dewan UNICEF. Aktiviti-aktiviti yang ideal dilakukan di sini seperti berjalan kaki atau berbasikal menikmati keindahan semulajadi melalui Metasequoia Lane, Ginkgo Tree Lane, Pine Lane (Winter Sonata Lane), Tulip Lane dan Cherry Blossoms Lane.IMG_5427

    IMG_5432

    IMG_5466

    IMG_5478

  6. Hangang Park (Ttukseom) meriah dengan pelbagai aktiviti sepanjang tahun. Di musim sejuk, taman ini menjadi tempat bermain luncur salji (snow sled). Apabila tamat musim sejuk ekstrim, orang Korea berpusu-pusu keluar bersama keluarga dan kawan-kawan untuk berkhemah, berbasikal, bermain layang-layang dan memancing di sepanjang sungai Han. Flea Market yang menjual pakaian, aksesori, kasut, barangan antik, alatan permainan dan buku-buku dibuka setiap hujung minggu sepanjang musim bunga.DSCF3472

    DSCF3852

    IMG_7531

    IMG_7538

    IMG_7712

  7. N Seoul Tower dan kawansan perhutanan di sekelilinngnya dikenali sebagai Namsan Park, salah satu taman yang paling popular di Seoul. Anda boleh memilih samada mahu menaiki kereta kabel atau mendaki bukit melalui laluan yang disediakan (terdapat banyak laluan untuk sampai ke puncak bukit), tetapi selalunnya pelancong hanya menggunakan kereta kabel untuk menjimatkan masa. Tarikan di N Seoul Tower seperti Lock-Your-Love trees, 360 Degree Observatory Deck, pertunjukan kebudayaan Korea, kedai cenderamata dan lain-lain.IMG_6569

    IMG_6571

  8. Meluncur salji di Daemyung Vivaldi Ski Resort atau Konjiam Ski Resort (lokasi K-drama Love Rain) serta menikmati Halal Korean Barbecue pada waktu malam di Homestay ‘pension / minbak’ yang berdekatan. Perjalanan dari Seoul untuk ke Ski Resort memakan masa di antara 1 hingga 2 jam.DSCF2859

    DSCF3368

    DSCF3369DSCF3262

  9. Tak sempat nak lawat Aquaria KLCC takpe, jom kita lawat COEX Aquarium di Gangnam! Taman akuarium dengan 3,000 tan air dan 40,000 hidupan laut dari 650 spesies terletak di tengah-tengah pusat membeli belah COEX. Tema pameran ini disebut “Journey of Water” dan ia direka khas untuk pengembaraan mengikuti air dari pergunungan tinggi Andes, melalui hutan hujan tropika Amazon ke kawasan berpaya, sungai, pantai dan akhirnya ke laut dalam.IMG_412318471

    coex aqua1

    coex aqua3

  10. Perkampungan tradisional Korea Bukchon Hanok Village di Jongno. Ia terletak di antara dua istana Gyeongbokgung dan Changdeokgung. Di sini anda boleh belajar tentang rekabentuk ‘Hanok’ iaitu rumah tradisional Korea, seni dan kraftangan tradisional Korea dan kerja-kerja kayu sambil menikmati panorama yang sangat cantik sepanjang perjalanan. Di samping itu terdapat juga butik-butik baju, kedai-kedai dan galeri seni serta rooftop cafe berkonsep modern contemporary.IMG_7846

    IMG_7844

    IMG_7867

    IMG_7873

Rasa teruja tak nak melancong ke Korea bersama anak-anak? InsyaAllah entri seterusnya kita kupas lebih terperinci satu-satu tempat.

Wassalam =)

Banana Smoothie

Al-kisah anak kecil saya Imran Musa yang sangatlah suka makan, pantang tengok orang makan dia pun nak tumpang sekaki.

Petang tadi dia ternampak sesikat pisang di atas meja lalu bersusah payah nak memanjat ambil pisang. Tapi saya tak berapa nak gemar bagi pisang sbb Musa baru berumur setahun lebih, takut dia ‘berry2’ mcm sebelum ni sebab banyak sangat makan pisang.

Nak dijadikan cerita saya pun merajinkan diri membuat COCONUT ICE-CREAM BANANA SMOOTHIE untuk dua orang putera kesayangan. Elok sangatlah, yang abang pula memang jenis tak berapa nak makan buah, biar mama blend je semua skali!

IMG_0011.JPG

Resepi sukahati macam biasa. Hidangan untuk dua gelas.

Bahan-bahan:

1 biji pisang
1/2 cawan ais krim kelapa cap Magnolia
1 cawan susu segar
1 cawan ais hancur

Cara-cara:
1. Buang kulit pisang dan potong kecil lebih kurang 1inci, masukkan dalam blender atau food processor.
2. Tuangkan susu, ais krim dan ais hancur ke atas pisang.
3. Blend sehingga ais hancur dan berbuih. Siap!

Variasi:
Untuk mendapatkan banana smoothie yang lebih sedap dan memberi tenaga berpanjangan campurkan 1 sudu besar French Vanilla Meal Shakes dan / atau 1 sudu besar Energizing Soy Protein (ESP) bersama.

Selamat mencuba!

IMG_0013.JPG

IMG_0015.JPG

IMG_0012.JPG

Baked Macaroni for Toddlers

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Resepi campak-campak pada hari ini ialah Baked Macaroni dengan menggunakan Prego Cheese Herbs.

IMG_9281.JPG

Bahan-bahan nya ialah:
1 cawan makaroni direbus dan ditus
1 sudubesar minyak zaitun
1 tin Prego Cheese Herbs
2 ulas bawang putih diketuk dan dicincang halus
1/2 cawan isi ayam dipotong dadu
3 floret brokoli dipotong halus
3 biji cendawan butang
1/2 suduteh lada hitam
1/2 cawan susu segar Farm Fresh
2 keping cheddar cheese

Cara-cara Memasak:

1. Panaskan minyak dan saute bawang putih sehingga sedikit keperang-perangan dan naik bau
2. Masukkan isi ayam, diikuti dengan brokoli dan cendawan. Tutup kuali dan biarkan sehingga lembut (3-4minit)
3. Masukkan Prego Cheese Herbs bersama susu segar. Kacau rata sehingga hampir mendidih kemudian taburkan sedikit lada hitam.
4. Akhir sekali, gaulkan sos pasta tadi bersama dengan makaroni yang telah siap direbus.
5. Agihkan makaroni ke dalam 4-5 ramekin kecil. Susun cheddar cheese di atas permukaan dan bakar dalam oven selama 10-15minit pada suhu 175 darjah Celcius.

IMG_9285.JPG

IMG_9283.JPG

IMG_9284.JPG

Masakan ini boleh juga dibuat sebagai ‘pre-cooked meal’ untuk anak kecil anda. Tutup bekas ramekin dengan rapat menggunakan foil aluminium, simpan di dalam peti sejuk beku dan bakar apabila diperlukan sahaja.

Selamat memasak!

Tips Menguruskan Anak Kecil bagi WAHM

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Apabila bekerja dari rumah, disiplin dan pengurusan masa adalah dua perkara yang paling penting untuk berjaya.

Bagi saya yang masih baru dalam dunia WAHM ini, terus terang saya masih “struggle” dengan pengurusan masa. Rutin harian sebagai seorang ibu kepada dua orang anak kecil berumur kurang dari 3 tahun seringkali berubah-ubah dan sangat mencabar.

Walaupun begitu saya ingin berkongsi beberapa tips untuk membantu memudahkan urusan WAHM menguruskan anak-anak kecil seperti saya.

1. BUAT JADUAL DAN SENARAI “THINGS-TO-DO”

Buat jadual utk diri sendiri dan keluarga. Ini akan memudahkan urusan harian anda dan anak-anak. Contohnya kerja-kerja rumah seperti membasuh baju, mencuci pinggan mangkuk dan memasak dilakukan sambil-sambil membaca, menyanyi dan mengajar anak-anak. Ini dinamakan pendidikan secara tak langsung. Perlu tahu bahawa anak lelaki tidak sama dengan anak perempuan. Mereka belajar dan mendengar sambil lalu, tidak akan duduk diam di satu tempat melakukan aktiviti tertentu. Contohnya anak sulung saya, Irfan, ketika menonton TV pun akan berlari dan melompat-lompat tak duduk setempat. Apabila anak-anak tidur saya mengambil kesempatan untuk mandi, solat dan fokus membuat kerja. Bacaan tafseer atau tazkirah dilakukan selang hari Isnin dan Khamis selepas solat fardhu maghrib. Aktiviti senaman seperti Pilates pula dilakukan seminggu sekali ( yang ni saya selalu skip dgn alasan takde masa)

2. TAKE A BREAK, FIND A DISTRACTION FOR A WIN-WIN SITUATION.

Bawa anak-anak keluar dari rumah sekurang-kurangnya 15minit untuk bermain di taman atau kawasan lapang. Mereka akan lebih ceria daripada biasa. Sebagai orang dewasa, kita juga merasa lemas apabila berada terlalu lama di dalam “confined space”. Jika anda ke kompleks membeli belah, cari tempat yang “family friendly” dan duduk di kawasan terbuka seperti “open terrace”. Mengapa saya suka bawa anak saya keluar rumah, kerana ini juga salah satu cara pendidikan tidak langsung yang melibatkan komunikasi dua hala. Bila keluar rumah banyak perkara yang boleh dikongsi dan dipelajari bersama anak-anak. Kesannya saya mendapati anak-anak saya lebih “cooperative” berbanding jika terperap di rumah. Seronoknya di Seoul, terlalu banyak aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak-anak. Contohnya di sebelah rumah kami merupakan Gwangjin-gu Art Center yang menawarkan pelbaga aktiviti kreatif dan pementasan teater untuk kanak-kanak. Kadangkala saya akan membawa anak-anak ke taman rekreasi, taman haiwan dan muzium kanak-kanak yang berdekatan rumah. Paling tidak pun saya akan bawa mereka ke “Children’s Playroom” di Lotte Department Store sebelah rumah.

20140430-222608.jpg

20140430-222629.jpg

20140430-222646.jpg

3. BEDTIME STORY & BACAAN AL-QURAN

Saya dapati apabila membaca buku, Irfan lebih mudah untuk tidur lena. Jika sewaktu Irfan bayi saya sering perdengarkan bacaan al-quran Syeikh Misyari Rashid Al-Afasy kepadanya tetapi sekarang sudah kurang kerana lebih banyak melayan perbualan beliau sebelum tidur. Saya sepatutnya mempraktikkan kembali rutin tersebut. Mengapa membaca buku dan mendengarkan bacaan al-quran? Kerana ia membantu untuk mengubah fokus anak kepada satu perkara sebelum mereka tidur. Lazimnya jika tidak membaca buku, Irfan banyak mencari alasan untuk tidak tidur, dia akan meminta dan merengek akan macam-macam hal kerana di dalam mindanya terdapat pelbagai watak kartun, alat permainan dan alam haiwan. Dengan mengubah fokus, fikirannya akan kembali tenang dan dia akan faham bahawa tiba masa untuk tidur, baca doa dan lelapkan mata. Jika tidak dipraktikkan perkara di atas, Irfan tidak akan tidur hinggalah terpaksa sedikit drama dengannya.

20140430-222844.jpg

20140430-222941.jpg

Saya ibu yang banyak tidak ketahuan dan dangkal pemikiran. Sangat dahagakan ilmu. Perkongsian saya di sini berdasarkan pembacaan, pemerhatian dan penelitian saya kepada persekitaran hari ini selain dari pengalaman melihat ibu saya membesarkan kami tujuh beradik.

Kita juga boleh menggunakan kaedah cuba-jaya (trial and error) untuk memahami karenah anak kecil kerana anak-anak kita mempunyai karakter yang unik dan berbeza-beza.

20140430-221341.jpg

20140430-221359.jpg

Sekian dahulu perkongsian saya untuk kali ini. Jika anda mempunyai tips WAHM yang bermanfaat untuk dikongsi, boleh lah mengisi di ruang komen di bawah.

Wassalam =)

My Cooking Addiction Continues

Last week after coming home from Dongdaemun market, we went for dinner at Mumbai India, a halal Indian restaurant around the neighbourhood. We were being served cream of pumpkin soup as appetizer. Irfan kept asking for more. He ate four bowls of pumpkin soup (makan sampai tumpah2 comot baju). Papa was like “Enough little boy, that’s too much of pumpkin soup alreadyyy” while me on the other hand was so impressed “Aww, that’s my boy!”

That night, Irfan learned a new word called “pumpkin”. The next day I showed him a picture of a pumpkin. When going for a grocery shopping, he pointed out “pumpkin!pumpkin!” (read: pangkin). After that joyous incident, pumpkin has became a mantra in my head, until I had to include it in my grocery list today. Syg bought a small-sized pumpkin, about 1kg. I thought of making the same pumpkin soup, and save some for pumpkin cupcakes.

tough pumpkin

pumpkin soup

There are of course many recipes out there when you google, and I found one basic recipe at BBC. The cooking process took about an hour more or less. I simply threw in the oven the whole pumpkin or, in this case, half a pumpkin, tossed with vegetable oil, baked for 30mins (or until knife-cut tender) at 200deg Celcius (to make cooking easier). The rest is just by following the cooking method and finally blitz the whole mixture in a food processor and run through a sieve to get a smooth mixture. Note to self: Add more chicken stock or water to get a lighter soup consistency. 

So that’s our little meal for dinner tonight. Alhamdulillah. Now what? Itching to bake pumpkin cupcakes for my little boy! =)

Blog Update: Pumpkin CupcakesIMG_5712[1]

Leftover pumpkin turned cupcakes turned muffin. Mama tak sempat nak buat frosting semua dah habis dimakan. Hehe.

Recipe from: Sally’s Baking Addiction

A Little Effort

Waking up early before dawn has made the difference. Irfan woke up super early too asking for “susu hot”. Papa tried to put him back to bed but obviously he will not sleep coz mama wasn’t sleeping. I took him out to the hall, showed some flash cards and let him help me clean up the mess.
The moment papa went off to work, Irfan cried cos I didn’t wanna let him watch Iron Man. I promised myself not to let him win this time. So I took him to the window and told him to look outside where he can see the real world. The buildings and vehicles. The people who went out to work, the birds and the trees. Finally I told him, “let’s take a bath and we’re going out to the park, okay”. And he followed me.
The day went well subhanAllah, just because I woke up before fajr, switched off the TV, played and giggled. We walked to The Children Grand Park and played at Children’s Museum for two hours. He asked for “susu hot” and when finished as usual he will always said “dah abish”. After telling me he wanted to sleep, he immediately tucked himself in the stroller and closed his eyes. I took subway back home and to my surprise, I couldn’t find any elevator at the exit. Lucky me there’s someone who cared to help me carry the stroller downstairs and up again.
Later that night, Irfan ate his dinner and drank apple juice which is so unlikely of him. He just needed a little time and attention from me to respond and listen well. Alhamdulillah I realize as a mother, I constantly need to sit back, reflect and restrategize my plans. Of course, by doing this I am withholding a lot of things I wanted to do. But none of that matters because the result is incredible. Nothing beats seeing our kids jolly and calmer like that.
Being a role model to our children and maintaining our sanity can be very difficult. Sometimes, I can just snapped out of the blue *sigh* I am sucha bad mother. I so have a long long way to go don’t I? But I’ve learned that by taking baby steps and focus on our purpose, at least we are moving towards becoming better at parenting. (obviously trying to make myself feel better, haha)
“Ok mama, I am not interested and I’m going to find something else”
The Wood Cabin with a slide
Up up up and away on the cabin my little explorer
“Omnomnom..is this the same banana papa usually eats?”
“Hey little monster fella, you’re not gonna hurt my brother don’t ya?”
The doll: “Oookay now, not my dress”
Less than 10 secs arranging fish scales and off he went away, this is so boring
“Mmm so many toys which one should come into my mouth first?”