5 Persediaan Menghadapi Musim Sejuk di Korea Selatan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

image

Kebelakangan ini ramai orang Malaysia yang bercuti-cuti di Korea nampaknya, terutamanya di musim sejuk. Rata-rata pengunjung yang datang di musim ini memberitahu bahawa mereka teringin nak merasa musim sejuk dan bermain salji.

Dua perkara yang tidak boleh pandang enteng ketika bercuti pada musim sejuk ialah etika pemakaian dan penjagaan kesihatan di musim sejuk. Ramai yang berkunjung ke Korea pada musim sejuk namun akhirnya kecundang akibat kejutan cuaca yang sangat sejuk. Kami sekeluarga juga tidak terkecuali, lebih kurang sebulan mengambil masa menyesuaikan diri dengan cuaca musim sejuk di Korea Selatan.

Cuaca di Malaysia adalah panas dan lembap sepanjang tahun, manakala di Korea Selatan walaupun pada musim sejuk (Disember ke Februari), cuacanya amat kering, selalu berangin dan sejuk yang ekstrim sehingga mencecah -10 darjah Celcius. Oleh itu bagi anda yang akan ke Korea Selatan pada musim sejuk, pastikan anda membuat 5 persediaan menghadapi musim sejuk di Korea Selatan seperti berikut:

1. PAKAIAN: Pakai pakaian yang sesuai sekurang-kurangnya 3 lapisan iaitu:
lapisan dalam juga dipanggil inner layer/ Long John/ Heat Tech (boleh dibeli di mana-mana kedai Uniqlo)
lapisan tengah juga dipanggil sebagai fleece layer, biasanya sweater atau baju yang memerangkap haba
lapisan luar iaitu winter jacket
seluar panjang yang sesuai dengan musim sejuk
stokin yang memerangkap haba
sarung tangan (gloves)
scarves untuk melindungi leher daripada kesejukan
kasut boot atau sneakers bertutup yang selesa dan tahan geseran supaya tidak tergelincir apabila berjalan di atas permukaan salji
kaca mata hitam (sunglasses) untuk melindungi pandangan daripada silau cahaya matahari yang terang
topeng muka (mask) untuk melindungi daripada angin sejuk yang menghiris kulit muka
image

2. BABY GEARS: Ibu bapa yang membawa anak-anak kecil digalakkan menggunakan kereta tolak (stroller) dan gendong bayi (baby carrier) yang bersesuaian. Di samping itu perlulah di ingatkan utk menggunakan penghadang angin (windbreaker) pada kereta tolak dan sarung pemanas bayi (baby warmer) untuk menghalang angin sejuk menyelubungi anak-anak kecil
image

3. PENJAGAAN KULIT: Oleh kerana cuaca yang kering, pastikan anda juga membawa krim, losyen dan lip balm untuk memastikan kulit sentiasa lembap dan tidak merekah. Saya suka menggunakan gel Aloe Vera Nature Republic dan Krim Serbaguna Herbal Blend Shaklee

4. JIKA SAKIT: Pastikan anda membawa ubat-ubatan yang telah disyaratkan doktor seperti paracetamol, panadol dan ubat-ubatan lain yang perlu. Selain itu, anda juga boleh membawa beberapa supplemen tambahan untuk memelihara imun sistem supaya tidak mudah terkena jangkitan kuman. Antara supplemen yang disyorkan apabila bercuti ke dalam mahupun luar negara ialah: Vitamin C, Nutriferon, Vitamin E dan Performance Drink.
image

5. MAKANAN: Cuaca yang sejuk sering membuatkan kita cepat haus dan lapar. Oleh itu, pastikan kita membawa bekal makanan dan minuman yang cukup terutamanya untuk anak-anak kecil dan golongan tua.

Semoga tips yang diberikan di atas sedikit sebanyak membantu anda membuat persiapan yang rapi sebelum berangkat ke Korea Selatan.

Wassalam 🙂

3 Soalan Popular Mengenai Supplement Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Setelah setahun lebih berkecimpung dalam dunia supplemen untuk kesihatan dan kecantikan, ada 3 SOALAN POPULAR MENGENAI SUPPLEMENT SHAKLEE yang  sering ditanya oleh para pelanggan apabila mahu memilih supplemen Shaklee. Dan sebagai seorang SID yang menghormati permintaan pelanggan, saya juga menyediakan respon satu persatu bagi memenuhi permintaan para pelanggan:
1. Ada tak supplemen yang CEPAT NAMPAK PERUBAHAN?

Supplemen Shaklee bukan seperti kebanyakan produk kesihatan dan kecantikan yang terdapat di pasaran yang memegang tagline seperti “KURUS DALAM MASA SEMINGGU” atau “PUTIHKAN KULIT DALAM MASA 3 HARI” dan sebagainya.

Perkara pertama yang perlu difahami ialah badan kita mengambil masa lebih kurang 90 hari (lebih kurang 3 bulan) utk menghasilkan sel-sel baru. Dan tindakbalas supplemen terhadap setiap individu adalah berbeza mengikut tahap kesihatan masing-masing.

Untuk mendapatkan kesan yang optimum (bahasa pasarnya kalau nak cepat nampak efek) eloklah kita singkirkan toksin dalam badan terlebih dahulu, barulah nutrien-nutrien dapat diserap sebaik mungkin oleh badan kita.
Teringat saya pada satu analogi yang diajarkan oleh upline saya;

Toksin dalam badan ni umpama lumut dan sampah sarap yang melekat dan tersekat di longkang. Jika banyak lumut dan sampah sarap, bagaimana air nak mengalir dengan laju? Untuk memastikan longkang tidak tersumbat dan pengaliran air yang baik, dah tentu kita sental kekotoran pada dinding longkang dan kutip sampah sarap yang menyebabkan longkang tersumbat.

Sama juga apabila kita mengambil supplemen, badan kita perlu menyingkirkan benda-benda tak baik yang selama ini menghalang badan kita daripada mendapatkan vitamin dan mineral yang secukupnya.

“Patutlah makan pelbagai jenis supplemen pun lemak-lemak degil ni tak mahu mencair, rupanya masih banyak toksin yang terkumpul dalam badan”

Bagi pelanggan yang tidak pernah detoks badan untuk jangka masa yang lama, anda boleh mula mendetoks dengan Alfalfa dan/atau Herblax.

2. Ada tak supplemen yang TAK PERLU BANCUH atau SHAKE kerana susah nak bawa ke sana ke mari?

Biasanya pelanggan yang tidak mahukan supplemen jenis ini merupakan seorang yang sibuk dan always on-the-go. Tak ada masa nak bancuh atau shake katanya. Seboleh2nya saya yang ingin membantu pelanggan akan mencadangkan supaya mereka membawa sahaja supplemen tersebut dan tinggalkan satu di rumah dan satu di tempat kerja. Bila sampai waktunya boleh terus bancuh di office pantry.

Tetapi jika tak mahu atau rasa leceh untuk mengambil supplemen yang berbentuk serbuk, pelanggan bolehlah ambil vitamin berbentuk tablet dan kapsul seperti Omega Guard, Ostematrix, Vitamin C, Vitamin E Complex, GLA Complex dan B Complex kerana ianya ringan, boleh disimpan dalam beg tangan dan mudah untuk dibawa ke mana-mana sahaja.

3. Ada tak supplemen yang BUKAN BERBENTUK TABLET DAN KAPSUL sebab rasa susah nak telan?

Mestilah ADA! Apabila ada pelanggan yang tidak mahu supplemen berbentuk kapsul dan tablet, pilihlah supplemen berbentuk cecair dan/atau serbuk seperti Vivix, ESP, Meal Shakes, Performance Drink, Cinch Shake dan Collagen Powder kerana sangatlah senang nak makan!

Lagipun kita sedia maklum bahawa apa-apa yang berbentuk serbuk atau cecair lebih mudah bertindak balas kerana luas permukaan terdedah lebih besar berbanding yang lain. Supplemen jenis ini juga MEMBERIKAN PERUBAHAN YANG CEPAT! 

Diharap respons saya terhadap 3 SOALAN POPULAR MENGENAI SUPPLEMENT SHAKLEE seperti di atas sedikit sebanyak membantu anda membuat pilihan supplemen Shaklee yang terbaik untuk anda dan seisi keluarga 🙂

Jika anda berminat untuk mendapatkan mana-mana vitamin semulajadi keluaran Shaklee dengan penjimatan sehingga 20%, hubungi saya untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk dan harga, serta KONSULTASI PERCUMA dan berterusan.

  • E-mail: zahara.johari@gmail.com
  • SMS/Whatsapp/Telegram : 013-3883575
  • Facebook Page: Healthy Wealthy Mama
  • Facebook: Intan Zaharah
  • COD Petaling Jaya, Ara Damansara, Subang Jaya, Shah Alam & POSLAJU/GDex ke seluruh Malaysia

Wassalam =)

Pertama Kali ke Korea? Anda WAJIB Baca Ni: 5 Cara Elak Sesat di Korea dengan Keretapi

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Melancong di Korea Selatan kini lebih MURAH dan MUDAH berbanding menggunakan perkhidmatan Pemandu Pelancong.
Ini kerana sistem pengangkutan awam yang efisyen dan menepati masa, sesuai untuk semua lapisan masyarakat. Hanya dengan menggunakan pengangkutan awam, anda boleh meneroka bumi Korea dengan bebas tanpa had masa yang ditetapkan oleh Pemandu Pelancong.

Terdapat beberapa cara untuk untuk menggunakan pengangkutan awam di Korea Selatan: Bas, Teksi dan Keretapi Bawah Tanah yang dikenali sebagai SUBWAY. Di antara ketiga-tiga pilihan di atas, keretapi SUBWAY merupakan pilihan paling CEPAT, MUDAH dan MURAH lebih-lebih lagi jika anda sukakan adventure atau melancong ala backpackers.

Konsep keretapi SUBWAY ini boleh disamakan dengan PUTRA dan STAR LRT di Kuala Lumpur. Cuma jumlah jaringan keretapi SUBWAY di Korea Selatan adalah lebih banyak sehingga ke luar bandar berbanding jaringan LRT di Kuala Lumpur yang hanya terhad di Lembah Klang sahaja.

Di dalam entri ini, saya ingin membawa anda menaiki keretapi SUBWAY melalui bandar metropolitan Seoul. 

Jom ikuti 5 Cara Elak Sesat di Korea dengan Keretapi SUBWAY: 

1. BELI KAD T-MONEY dan TAMBAH NILAI KAD UTK PERTAMA KALI (FIRST-TIME RELOAD) : Selepas mendarat di lapangan terbang Incheon dan mengambil bagasi, anda boleh terus membeli T-Money di mana-mana convenient store seperti GS25 atau 7 Eleven yang memaparkan lambang/logo T-money. Jika terlupa membeli T-Money di lapangan terbang, anda boleh beli di Ticket Vending & Card Reload Devices di mana-mana stesen keretapi SUBWAY berhampiran.

tmoney2

Tarif/Harga (Dewasa 19tahun ke atas)
T-Money : 3,000won
Tambah Nilai sebanyak minimum 1,000won. Kebiasaanya kami akan reload sebanyak 10,000won kerana tarif perjalanan tunggal (single journey fare) berharga lebih kurang 1,050won. Kos pergi dan balik berjumlah 2,100won untuk ke sesuatu destinasi.

PERCUMA untuk kanak-kanak berumur 0-3 tahun.

Kelebihan menggunakan T-Money berbanding Magnetic Stripe Ticket ialah menjimatkan masa: Anda tak perlu susah payah nak ulang beli tiket. Kalau ada 10 destinasi, 10 kali tukar tiket. Dengan T-Money, hanya gunakan satu kad sahaja untuk ke semua destinasi. Cuma tambah nilai T-Money di mana-mana Ticket Vending & Card Reload Devices. apabila baki minima lebih kurang 1000won.

2. MUAT TURUN APLIKASI ‘JIHACHUL’ DI SMART PHONE: Jihachul merupakan Jaringan Keretapi Bawah Tanah (Interactive Subway Route Map). Di dalam jaringan bandar Seoul, terdapat 9 laluan yang ditandakan mengikut warna berbeza-beza di dalam peta laluan keretapi SUBWAY. Aplikasi ini akan membantu anda sampai ke destinasi dengan cepat dan tepat.

IMG_9898Cara-cara Menggunakan Aplikasi Jihachul: 

– Pilih Ikon Anak Panah untuk menampakkan Pilihan Menu (Search, Nearby, Bookmark, Tokaba dan Settings).

IMG_9913

– Di ruangan ‘Settings’ pilih Bandar yang ingin dilawati. Aplikasi Jihachul boleh digunapakai di bandar Seoul, Busan, Daegu, Daejeon dan Gwangju
IMG_9906– Cari stesen yang ingin dituju di ruangan ‘Search’ (contoh: taip Myeongdong)

IMG_9901– Jihachul akan tunjuk ke destinasi yang ingin dituju, seperti contoh gambar di bawah Myeongdong, kemudian tandakan pada ia sebagai stesen Tiba (Arrive at)

IMG_9902–  Seterusnya, tandakan dari stesen mana anda akan Bertolak (Depart from): Contoh gambar menunjukkan bertolak (Depart from) dari stesen Konkuk University, Line #2 atau Line #7

IMG_9911

– Jihachul akan mengira laluan yang paling cepat, memberikan info transit serta menunjukkan harga tiket. Contoh di bawah menunjukkan laluan yang dibawa oleh Jihachul dari stesen Konkuk University ke stesen Myeongdong yang mengambil masa lebih kurang 26 minit, melalui 9 stesen kesemuanya termasuk TRANSIT (TRANSFER) di stesen Dongdaemun History & Culture Park. Kenalpasti tanda bulat berwarna merah sebagai stesen transit. 

IMG_9912

IMG_9904

3. PINTU MASUK KELUAR: Pastikan anda masuk dan keluar mengikut pintu yang betul. Contohnya untuk ke Myeongdong Shopping Street anda perlu sampai ke stesen Myeongdong, Line #4 dan keluar mengikut pintu bernombor 6 atau 7 (Exit #6 OR #7).

IMG_5871

4. SENTIASA RUJUK PAPAN TANDA DAN LABEL: Untuk mengelakkan anda tersesat, sentiasa rujuk pada maklumat di papan tanda setiap kali turun dari keretapi SUBWAY. Papan tanda akan menunjukkan pelan keretapi SUBWAY yang anda naiki berserta label pintu keluar (exit info).

IMG_5641

IMG_5258

IMG_5646 IMG_5645 IMG_5644Jika tersesat, usah malu untuk bertanya kepada pegawai bertugas atau sesiapa sahaja kerana orang Korea sedia membantu walaupun kebanyakan mereka tidak fasih berbahasa Inggeris.

Selain papan tanda, anda juga boleh mendapatkan maklumat melalui Skrin Papar Sentuh (Touch Screen) yang memberikan maklumat terkini dan senarai tempat tarikan pelancong di Seoul.

5. KEMUDAHAN & DAYA TARIKAN SUBWAY BAWAH TANAH:
– Tandas Awam
– Ticket Vending & Reload Card Devices
– Locker compartments
– Stroller Parking
– Mother’s Lounge (Nursing, Diaper Changing, Feeding) : Jika pintu masuk ke Nursing Room dikunci, minta bantuan pegawai bertugas untuk membuka kunci pintu bilik. Gambar menunjukkan sebuah Mother’s Lounge yang terdapat di stesen Dongdaemun, sebelum keluar melalui pintu bernombor 5 (Exit #5). Kami juga sempat bersolat fardhu di sini.

IMG_5649 IMG_5647 IMG_5648 IMG_5650 – Underground Shopping : Cosmetics, Skin Care, Accessories, Shoes, Clothes & Bedding
– Local Bakery & Coffee Shops
– Convenient Stores (GS 25)
– Art Gallery
– Restaurants

Bagaimana? Anda suka jika saya kongsi TIPS lain seperti: 10 tempat WAJIB dilawati di Korea bersama anak-anak.

Jika YA, sudilah kiranya untuk meninggalkan komen di bawah bersama alamat e-mail atau url anda ya 😉

Hingga bertemu di entri akan datang.

Wassalam =)

Krisis Penyembuhan

Bagi pengamal vitamin/produk kesihatan Shaklee, kadangkala ada yang merungut bahawa vitamin/produk tidak serasi dengan tubuh mereka kerana mengalami beberapa simptom seperti sakit kepala, demam dan jerawat. Jangan bimbang, ini dipanggil sebagai krisis penyembuhan atau healing crisis. 

Sesetengah orang akan melalui suatu jangkamasa penyesuaian apabila mula mengambil supplemen. Simptom-simptom ini kelihatan seperti penyakit, tetapi sebenarnya tidak. Ianya adalah tindakbalas oleh tubuh kita kerana kekurangan khasiat disebabkan tabiat pemakanan kita. Apabila makanan berkhasiat dibekalkan dengan mengejut oleh supplemen, krisis penyembuhan akan mula berlaku.

Sewaktu jangkamasa penyesuaian, ada kemungkinan penyakit-penyakit yang pernah dilalui tubuh dahulu akan timbul kembali. Biasanya ia akan terjadi untuk beberapa hari, walaubagaimanapun tubuh yang lemah akan mengambil masa lebih lama untuk pulih.

Keadaan ini disebabkan oleh toksin yang telah tertimbun di dalam tubuh kita untuk jangkamasa yang lama : sisa-sisa, makanan yang mengandungi banyak bahan kimia, lemak, stress, diet tak seimbang, kurang tidur, pengambilan antibiotik dan ubat-ubatan untuk tempoh masa yang lama.  Supplemen membantu mempertingkatkan sistem imun, kebolehan detoksifikasi dan kesihatan organ-organ dalam tubuh kita.

Pada waktu detoksifikasi ini, ada kemungkinan berasa pening, kelesuan, sakit kepala, ketidakhadaman (perut kembung, lapar), cirit birit, kahak berlebihan, kencing yang keruh, berasa hangat, berpeluh dan lain-lain. Simptom-simptom ini berbeza mengikut individu dan akan berlalu 1 hingga 2 minggu.

Di waktu jangkamasa krisis penyembuhan ini, minumlah banyak air bersih (1 liter air bagi 25kg berat badan), rehat secukupnya dan makan lebih makanan berserat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Selagi mana kita memahami bahawa ini adalah simptom-simptom penyembuhan, kita akan mudah melalui fasa ini.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Energy Booster Recipe

Assalamualaikum semua,

Anda semua dah bersarapan? Ada tak yang tak sempat dan terkejar-kejar nak ke pejabat? Begitu la situasi saya sewaktu bekerja dulu. Kalau tak kerana super husband yang membantu meringankan tugas-tugas harian saya terutamanya pada waktu pagi ketika kelam kabut nak siapkan anak-anak dan nak bersiap ke tempat kerja, memang pengsan la saya seorang diri. Tambahan pula saya menyusukan anak sepenuhnya dan seringkali terlepas sarapan pagi. Cepat sangat rasa lapar.

Dalam entri ni saya nak berkongsi satu resipi kekal bertenaga sepanjang hari. Saya berkenalan dengannya pada bulan Mei 2013 sejurus selepas melahirkan anak kedua. Masa tu dah mula berasa risau kerana selepas tamat tempoh berpantang saya akan mula bekerja di bulan Ramadhan. Yang dirisaukan ialah production susu down kerana berpuasa. Tak sanggup tinggal puasa walaupun dibenarkan dalam Islam, sebab kelak nak mengganti puasa dah jadi cerita lain pula. Di tempat kerja pula rata-rata ibu berkongsi resepi meminum air susu campur kurma dan badam. Jadi saya pun teruja untuk mencuba resipi ini. Dan Alhamdulillah, ternyata ia bukan sahaja dapat menahan rasa lapar malah membuatkan susu yang dipam menjadi pekat. Kemudian saya terfikir untuk mencampurkan french vanilla mealshakes ini ke dalam resipi tersebut. Tak sangka kesannya begitu memberangsangkan. Kuantiti dan kualiti susu juga bertambah minimum 8oz utk sesi pagi mengepam. Kadangkala 10oz jika tidak sempat menyusukan anak sebelum menghantarnya ke taska. Pada sesi petang pula saya dapat pam sekurang-kurangnya 6oz. Alhamdulillah. Ditambah pula dengan stok susu yang telah dikumpul dalam tempoh berpantang, saya yakin dapat memenuhi permintaan susu anak saya.

Sebelum saya menyambung entri ini ingin saya tahu, adakah anda tergolong dalam salah satu kumpulan seperti di bawah?

1. Bekerja dan menyusukan anak
2. Bekerja, berpuasa dan menyusukan anak
3. Menyusukan anak dan berpuasa
4. Seringkali tak sempat bersarapan
5. Anda seorang atlet

Jika YA, barangkali anda tidak keberatan mencuba resipi “Energy Booster” seperti di bawah ni:

20140129-082811.jpg

French Vanilla Smoothie

Bahan-bahan:
1 sdb french vanilla mealshakes
250ml susu segar
1 sdb badam / serbuk badam
2-3 biji kurma dibuang biji

Cara membuat:
Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan blitz menggunakan blender atau smoothie maker.

Tadaa, dah siap dan sedia diminum! Sangatlah creamy dan sedap. Pengalaman saya pertama kali mencuba mealshakes hanya dengan mencampurkannya dengan susu segar. Terus berasa marvellous! Kalau anda nak mix dengan susu perisa strawberry pun boleh takde masalah.

Tips:
1. Bagi yang berpuasa boleh diminum ketika bersahur, sebelum atau selepas makan. Biasanya saya minum sebelum makan, kadangkala tak sempat makan berat, hanya meminum French Vanilla Smoothie.
2. Pastikan suhu tidak melebihi 40 darjah Celcius kerana ini akan mematikan khasiat protein dalam mealshakes (nama pun smoothie, mestila nak minum sejuk2 gitu kan)
3. Bagi yang tidak gemar meminum susu boleh digantikan dengan air mineral.
4. Jika anda rasa tak sempat nak sediakan smoothie ni pada pagi hari, cuba buat pada malam hari sebelum tidur dan simpan di dalam peti sejuk untuk diminum keesokan pagi.

InsyaAllah di entri akan datang saya ingin berkongsi khasiat Mealshakes untuk seisi keluarga.

Selamat mencuba!

For a Happier and Healthier Life

ON MARRIAGE:
– quit nagging
– dont expect praise
– take time to be silly
– fight right, no snapping
– dont make jamie my dumping ground
– give proofs of love
– think of small treats or courtesies
– leave things unsaid
ON WORKING ON CAREER & LEISURE:
-launch a blog
-be gretchen
-push myself
-think big
-take daily steps promote the blog
-follow my curiosities
-avoid time wasters
-take time to wander n play
WORKING TO BE BETTER PARENT: 
-sing in the morning
-cultivate rituals n traditions
-spread family cheer
-listen, engage, put down iPhone/iPad
-reframe
-acknowledge the reality of other ppl’s feeling
-be a storehouse of happy memories
-take time for projects