5 Persediaan Menghadapi Musim Sejuk di Korea Selatan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

image

Kebelakangan ini ramai orang Malaysia yang bercuti-cuti di Korea nampaknya, terutamanya di musim sejuk. Rata-rata pengunjung yang datang di musim ini memberitahu bahawa mereka teringin nak merasa musim sejuk dan bermain salji.

Dua perkara yang tidak boleh pandang enteng ketika bercuti pada musim sejuk ialah etika pemakaian dan penjagaan kesihatan di musim sejuk. Ramai yang berkunjung ke Korea pada musim sejuk namun akhirnya kecundang akibat kejutan cuaca yang sangat sejuk. Kami sekeluarga juga tidak terkecuali, lebih kurang sebulan mengambil masa menyesuaikan diri dengan cuaca musim sejuk di Korea Selatan.

Cuaca di Malaysia adalah panas dan lembap sepanjang tahun, manakala di Korea Selatan walaupun pada musim sejuk (Disember ke Februari), cuacanya amat kering, selalu berangin dan sejuk yang ekstrim sehingga mencecah -10 darjah Celcius. Oleh itu bagi anda yang akan ke Korea Selatan pada musim sejuk, pastikan anda membuat 5 persediaan menghadapi musim sejuk di Korea Selatan seperti berikut:

1. PAKAIAN: Pakai pakaian yang sesuai sekurang-kurangnya 3 lapisan iaitu:
lapisan dalam juga dipanggil inner layer/ Long John/ Heat Tech (boleh dibeli di mana-mana kedai Uniqlo)
lapisan tengah juga dipanggil sebagai fleece layer, biasanya sweater atau baju yang memerangkap haba
lapisan luar iaitu winter jacket
seluar panjang yang sesuai dengan musim sejuk
stokin yang memerangkap haba
sarung tangan (gloves)
scarves untuk melindungi leher daripada kesejukan
kasut boot atau sneakers bertutup yang selesa dan tahan geseran supaya tidak tergelincir apabila berjalan di atas permukaan salji
kaca mata hitam (sunglasses) untuk melindungi pandangan daripada silau cahaya matahari yang terang
topeng muka (mask) untuk melindungi daripada angin sejuk yang menghiris kulit muka
image

2. BABY GEARS: Ibu bapa yang membawa anak-anak kecil digalakkan menggunakan kereta tolak (stroller) dan gendong bayi (baby carrier) yang bersesuaian. Di samping itu perlulah di ingatkan utk menggunakan penghadang angin (windbreaker) pada kereta tolak dan sarung pemanas bayi (baby warmer) untuk menghalang angin sejuk menyelubungi anak-anak kecil
image

3. PENJAGAAN KULIT: Oleh kerana cuaca yang kering, pastikan anda juga membawa krim, losyen dan lip balm untuk memastikan kulit sentiasa lembap dan tidak merekah. Saya suka menggunakan gel Aloe Vera Nature Republic dan Krim Serbaguna Herbal Blend Shaklee

4. JIKA SAKIT: Pastikan anda membawa ubat-ubatan yang telah disyaratkan doktor seperti paracetamol, panadol dan ubat-ubatan lain yang perlu. Selain itu, anda juga boleh membawa beberapa supplemen tambahan untuk memelihara imun sistem supaya tidak mudah terkena jangkitan kuman. Antara supplemen yang disyorkan apabila bercuti ke dalam mahupun luar negara ialah: Vitamin C, Nutriferon, Vitamin E dan Performance Drink.
image

5. MAKANAN: Cuaca yang sejuk sering membuatkan kita cepat haus dan lapar. Oleh itu, pastikan kita membawa bekal makanan dan minuman yang cukup terutamanya untuk anak-anak kecil dan golongan tua.

Semoga tips yang diberikan di atas sedikit sebanyak membantu anda membuat persiapan yang rapi sebelum berangkat ke Korea Selatan.

Wassalam ūüôā

Olaf Snowman

Do you wanna build a snowman?

The song that echoed in my head
My little boy’s favourite song
If only you could see
The way he smiled
When it comes to this part
A smile I never want to forget

Do you wanna build a snowman?

20140325-050233.jpg

Location: Hangang Park, Tukseom, less than a kilometre walk from our house (Konkuk University), or take Subway Line 7 (Tukseom Resort)

N Seoul Tower (Namsan Park)

Assalamualaikum w.b.t,

Pada minggu lepas kami, team wilderness explorer, telah melalui ekspidisi mendaki Namsan dengan kereta kabel..hehe. Aci tak? Boleh la kan… Bukan senang nak hiking dengan dua gerabak keretapi kecil lagi comel ni.

20140302-004521.jpg

Kami keluar rumah pada jam 10pagi. Dari Subway Line 4 kami berhenti di Myeongdong, dan keluar melalui exit 3. Bagi kaum perempuan, adalah perlu lebih berhati-hati apabila keluar melalui exit ini. Bertentangan jalan adalah exit 6 Myeongdong Shopping Street dimana bangunan UNIQLO lebih 4 tingkat tersergam indah di hadapan mata. Jadi apabila sampai di sini, mungkin anda akan merasakan perasaan berbelah bahagi dan gundah gulana seketika. Nak shopping ke nak hiking? OK tak boleh ikut hawa nafsu. Mari mendaki bukit!

20140304-123834.jpg

20140304-123849.jpg

Untuk menaiki kereta kabel, atau sampai di kaki Namsan kami mendaki jalan yang sedikit berbukit, melalui kedai-kedai kopi, rumah-rumah kecil dan dinding-dinding yang dipenuhi graffiti. Di sini kami menemui pintu masuk Comic Street Art Zone tapi tak masuk pun.

20140302-004707.jpg

20140302-004740.jpg

20140302-004807.jpg

20140302-004932.jpg

20140302-004840.jpg

20140302-005034.jpg

coffee shopsPerjalanan menaiki kereta kabel ke puncak Namsan hanya memakan masa selama lebih kurang lima minit. Tak sempat berpeluh dah sampai ke puncak, yeay!

Setiba di atas, kami membeli tiket untuk menaiki N Seoul Tower. Tiket dewasa berharga 9000KRW seorang. Tetapi anda boleh memilih untuk membeli tiket mengikut set combo ala-ala beli tiket wayang gitu kerana akan diberi nachos, popcorn dan minuman. Kami memilih set A yang berharga 20,000KRW untuk dua dewasa + popcorn + 2 minuman. Oklah, hanya beza 2,000won daripada tiket asal. Bila dah sampai atas mesti nak kunyah-kunyah sambil tengok pemandangan bandar Seoul kan…

Sesampai di menara Namsan, saya tengok kiri tengok kanan, macam sama je dengan menara Alor Setar dan menara Kuala Lumpur. Hehe. Mungkin sama tapi tak serupa kerana Namsan tentunya mempunyai tarikan yang berbeza seperti:

1. Coffee and dessert shops
2. Cute Candy & Souvenir Stalls
3. Contemporary wishing well
4. Beautiful love notes on colourful tiles

Di kaki menara pula terdapat Observatory untuk menikmati pemandangan bandar Seoul, Teddy Bear Museum (telah ditutup sejak Nov 2013), Lock Your Love Trees, Pavilion dan pertunjukan kebudayaan Korea.

20140302-005335.jpg

20140302-090059.jpg

20140302-090132.jpg

lockurlove

Majoriti pengunjung yang datang merupakan rakyat Korea sendiri yang mendaki beramai-ramai hingga ke puncak bukit. Meskipun pada musim sejuk, hiking merupakan aktiviti kegemaran rakyat Korea tak kira tua atau muda. Terasa saya juga patut mencontohi gaya hidup sihat seperti ini. Kalau dulu-dulu hanya hiking setahun sekali dengan rombongan kadet remaja sekolah.

Selepas membeli cenderahati, kami bersiar-siar di sekitar dan duduk minum kopi 3-dalam-1 sambil melihat keindahan ciptaan Allah. Tak lama lagi pepohon dan ranting akan menghijau dan mengeluarkan bunga-bungaan. Terasa besarnya kuasa Allah berbanding diri yang kerdil lagi hina.

20140302-095217.jpg

20140302-095310.jpg

stairs

Kami pulang sekitar jam 2 petang dan tiba di rumah pada jam 3 petang.

Tips untuk ibu bapa & anak kecil:
1. Keluar seawal pagi ketika anak-anak masih segar baru bangun tidur
2. Bawa bekalan yg cukup: susu, diapers, bekal makanan, snek, wet wipes, air mineral dan air panas (dlm thermos)
3. Beri makan/minum susu sebelum sampai had masa threshold limit tantrum (lebih kurang dua jam) kerana jika melepasi tahap ini anak-anak akan lebih cranky dan sukar dipujuk
4. Tahu jenis baby gear yang hendak dibawa: Jika mendaki, gunakan gendong bayi (baby carrier) yang sesuai dan ergonomik. Tidak sesuai membawa stroller kerana jalan berbukit dan naik turun tangga.
5. Pakaian Mengikut Musim: Di musim sejuk (winter), pastikan anak-anak memakai tiga lapisan: inner layer, fleece layer dan winter jacket. Apabila menggendong anak, tutup dengan baby warmer untuk memerangkap haba atau wind breaker untuk menghalang angin.

Wassalam =)

Winter towards the end

Assalamualaikum lovelies,

Can you feel me as I’m typing down this post, there’s that feeling of knowing you’re going to say goodbye to someone you love so much that your heart really ache. And you never know whether you’re going to see him/her again…

That’s how I feel towards this winter season. It has been so magical despite being brutally cold at times. A spiritual awakening after enduring so much pain in your heart, but letting it heal and grow with love.

In the end, it’s the LOVE you give that you will get back in return.

Always have faith in Allah’s plan =)

20140218-011821.jpg

Location: Children’s Grand Park, Gwangjin-gu,¬†1km walk from our house (Konkuk University). Subway Line 7: Children Grand Park (Sejong University)